Rákóczi-étlap és nyereményjáték
2018. december 17.
Játékszabály.
Recept: Vaníliakrémes meggyes-mákos rakott kifli
Kép forrása: https://www.nosalty.hu/recept/vaniliakremes-meggyes-makos-rakott-kifli
Hozzávalók:
-
7db kifli
-
1000ml tej
-
4db tojás (bio v. tanyasi)
-
50g cukor
-
0,5db vanília (rúd)
-
120g mák (darált)
-
50g porcukor
-
160g meggybefőtt (kb., ízlés szerint, magozott)
-
1 ek meggylekvár
-
1 ek vaj
Elkészítés:
-
A vaníliarudat felvágjuk, kikaparjuk a magocskákat, beletesszük rúddal együtt a tejbe, és azt felforraljuk. Közben habosra keverjük a tojássárgákat 50g cukorral. A tejből kivesszük a vaníliarudat, két-három részletben hozzáöntjük a cukros tojássárgákhoz, majd visszaöntjük a forraló edénybe, és felforraljuk. Csak éppen forrásig, ne főzzük! A kifliket kb 1 cm-es karikákra felvágjuk, a vaníliaszósszal leöntjük, és hagyjuk pár percet "ázni". A mákot összekeverjük a porcukorral.
-
Egy sütésálló magasabb falú edényt kivajazunk, ebbe egy sor kiflit teszünk, kb 1/3 résznyit, megszórjuk kb a fele mákkal, és teszünk rá a meggyszemekből. A következő sort is elkészítjük, majd a tetejére kifli kerüljön. Előmelegített sütőben kb 15-20 percet sütjük, kapjon kis színt.
-
Ezalatt felverjük a tojásfehérjéket, és a kemény habba belekeverjük az 1 ek meggylekvárt. Kivesszük a sütőből a kiflis edényt, és rásimítjuk a habot. Visszatesszük, és még kb 10 percet tovább sütjük, míg szép színt kap a hab. Pár perc hűlés után tálalhatjuk.
Jó étvágyat!