Rákóczi-étlap és nyereményjáték

2018. december 17.
 

Játékszabály.

 

Recept: Vaníliakrémes meggyes-mákos rakott kifli

Kép forrása: https://www.nosalty.hu/recept/vaniliakremes-meggyes-makos-rakott-kifli
 
Hozzávalók:

Elkészítés:

  1. A vaníliarudat felvágjuk, kikaparjuk a magocskákat, beletesszük rúddal együtt a tejbe, és azt felforraljuk. Közben habosra keverjük a tojássárgákat 50g cukorral. A tejből kivesszük a vaníliarudat, két-három részletben hozzáöntjük a  cukros tojássárgákhoz, majd visszaöntjük a forraló edénybe, és felforraljuk. Csak éppen forrásig, ne főzzük! A kifliket kb 1 cm-es karikákra felvágjuk, a vaníliaszósszal leöntjük, és hagyjuk pár percet "ázni". A mákot összekeverjük a porcukorral.
  2. Egy sütésálló magasabb falú edényt kivajazunk, ebbe egy sor kiflit teszünk, kb 1/3 résznyit, megszórjuk kb a fele mákkal, és teszünk rá a meggyszemekből. A következő sort is elkészítjük, majd a tetejére kifli kerüljön. Előmelegített sütőben kb 15-20 percet sütjük, kapjon kis színt.
  3. Ezalatt felverjük a tojásfehérjéket, és a kemény habba belekeverjük az 1 ek meggylekvárt. Kivesszük a sütőből a kiflis edényt, és rásimítjuk a habot. Visszatesszük, és még kb 10 percet tovább sütjük, míg szép színt kap a hab. Pár perc hűlés után tálalhatjuk.

Jó étvágyat!