Rákóczi Étlap és nyereményjáték
2016. november 14.
Játékszabály.
Fontos!
Előtérbe került a cukorpótlók és édesítőszerek fogyasztása, pedig a mértékkel fogyasztott méz, mint természetes édesítő a legegészségesebb!!!!
-
magas szénhidrát tartalmának köszönhetően a leghatékonyabb természetes energiaforrás
-
80 %-ban szőlőcukorból, és gyümölcscukorból áll, melyek egyszerű cukrok, így kímélik a májat és a hasnyálmirigyet, ezért a legjobb, ha édesítésre répacukor helyett mézet használunk
-
rendkívűl gyorsan, közvetlenül a bélből szívódik fel
-
vértisztító hatása miatt fiatalítja, frissíti a szervezetet
-
kiváló segítség nemcsak a fáradtság, de a külömböző betegségek leküzdésében is
-
a sötétebb mézek, mint a fenyő vagy a pitypang, gazdagabbak ásványi elemekben, vasban, rézben és mangánban
-
a száraz, sötét, hűvös helyen, zárt üvegben tárolt méz két évig is képes megőrizni vitamintartalmát
-
magas B1, B2, B6, C vitamin, folsav
A méz rendszeres fogyasztása elősegíti a vérképződést, gyarapítja az immunrendszer vérképző sejtjeit. Belsőleg 1 - 3 evőkanál pótolja a cukrot, nyugtat. Külsőleg jó sebelzárást biztosít.
Recept: Teljeskiőrlésű mézes süti
Tészta
-
28 dkg teljes kiőrlésű liszt
-
3 dkg cukor
-
4 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
-
1 teáskanál gyömbérpor
-
1 teáskanál fahéj
-
1 teáskanál sütőpor
-
1 csipet só
-
1 db tojás
-
6 dkg vaj
-
12 dkg méz
Cukormáz
-
1 db tojásfehérje
-
15 dkg porcukor
-
2 teáskanál citromlé
-
0.5 citromból nyert citromhéj
Egy tojásfehérjét 15 dkg cukorral és a pár csepp citromlével, robotgéppel kemény habbá verünk.
A masszát habzsákba tesszük, majd tetszés szerint díszítjük a kihűlt mézeskalácsokat.
Ha esetleg sok lenne a hab, és marad a díszítés után, készíthetünk belőle habcsókot.
A mézeskalácsokat díszíthetjük dióval, mandulával, mogyoróval vagy bármilyen maggal. Ezeket még a sütés előtt a kiszaggatott formákra nyomjuk bele.
-
A tészta száraz hozzávalóit (liszt, cukor, mézeskalácsfűszer, fahéj, gyömbér, sütőpor, só) egy keverőtálba tesszük, és összekeverjük.
-
Egy bögrébe beletesszük a vajat, majd rácsorgatjuk a mézet. Utána betesszük a mikróba meglangyosítani, hogy elolvadjon a vaj, illetve a méz folyósabbá váljon.
-
A tésztára ráütjük a tojást, majd hozzáadjuk a vajas-mézes egyveleget (célszerű kicsit összekeverni), majd kezdetben fakanál segítségével elkezdjük összegyúrni, majd ha már picit összeállt, kézzel folytatjuk.
-
Kis cipót formálunk, majd folpackba csavarva kb. 30-45 percet hagyjuk hűlni a hűtőben.
-
Az idő letelte után elővesszük, kicsit átgyúrjuk, hogy melegedjen a tészta. Ha nagyon repedezik, picit várjunk a nyújtással. Lisztezett deszkán vagy folpackkal borított konyhapulton kinyújtjuk fél centisre, majd karácsonyi kiszúró formákkal figurákat szaggatunk belőle.
-
A szaggatás közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Sütőpapírral borított tepsibe tesszük a figurákat, majd 10 percig sütjük. Ha felül van a sütőnek a fűtőszála (mint nálam), akkor érdemes középre tenni a tepsit.
-
Ha lejárt a 10 perc, kivesszük, hagyjuk kihűlni. Azonnal puha, nem kell napokat várni, amire megpuhul! Nekem 24 darab lett.
Érdemes dupla adagot készíteni, mert hamar elfogy.
Nagy Márta