Recept: Készítsünk otthon natúr joghurtot
A természetes joghurt elsődleges jótékony hatása a benne lévő káliumnak, kalciumnak, B12 és más B-vitaminoknak, valamint a fehérjéknek köszönhető.
Jótanács: Ha joghurtot készítünk házilag, válasszuk a Danon probiotikumos joghurtot oltóanyagként.
Hozzávalók
Elkészítés
Lassú tűzön, tiszta edényben (olyat válasszunk, amiben korábban nem főztünk húst, stb.) forraljuk fel a tejet. Ha felforrt, vegyük le a tűzről, és kézmelegre hűtsük vissza. Keverjük hozzá a joghurtot, mint oltóanyagot (legjobb a probiutikus). A tejet próbáljuk 3 órán át kézmeleg hőmérsékleten tartani, mert a joghurt éréséhez szükséges baktériumok ebben a közegben szaporodnak leginkább. Kb. 3 óra után már kezd sűrűsödni a tej, a végső állagot kb. 5 órás érlelés után éri el.
Az egészséges joghurtunkba tehetünk gyümölcsöt, müzlit vagy külünböző magvakat.
Nagy Márta