2014. május. 12.

2014. június 19. 2014. május. 12.

2014. május 12-én tartottuk a nyelvi vetélkedő tavaszi fordulóját az angol és német nyelvet tanuló diákok számára alsó és felső tagozaton. A felső tagozatos...

Idegen nyelvi vetélkedő
2014. május 12.
 
 
 
2014. május 12-én tartottuk a nyelvi vetélkedő tavaszi fordulóját az angol és német nyelvet tanuló diákok számára alsó és felső tagozaton.
A felső tagozatos angolos gyerekek előzetes feladatként posztert készítettek: az 5. és 6. évfolyamba járók az Egyesült Királyság valamelyik tagországáról, a 7. és 8. évfolyamosok pedig az USA egyik nagyvárosáról. A posztereket értékeltük, és beleszámítottuk a verseny végeredményébe.
 
A jelentkező párosok először egy válogató megmérettetésen vettek részt május 5-én, ahonnan csak a megfelelő szintet teljesítők jutottak tovább.
Május 12-én 16 órától 18 óráig 83 felső tagozatos angol nyelvet tanuló diák gyűlt össze a kis tornateremben és adott számot arról, mennyire felkészült az Egyesült Királyság (5-6. évfolyam) illetve az Egyesült Államok (7-8. évfolyam) „országismeretéből”. A feladatok tesztelték mennyire tájékozottak az adott ország földrajzát, szimbólumait, híres embereit, ünnepeit, szokásait, jellegzetes nyelvhasználatát illetően.
A két órát jó hangulatban és hasznosan töltötték el a résztvevők. A gyerekek a felkészülésük és a verseny folyamán olyan ismeretek birtokába jutottak, amely nemcsak a nyelvtudásukat, hanem az általános műveltségüket is gazdagítja.
 
A német nyelvet tanuló gyerekek versenyében most már a negyedik osztályosok is részt vehettek. 22 ötödikes és 14 negyedikes mérte össze tudását. Kétfős csapatokat alkotva játékos feladatok megoldásában versenyezhettek a tanulók.
Volt színezős, kiegészítéses, párkeresős feladat. Népszerű volt a keresztrejtvény is. A jó hangulatot fokozandó német dalokat énekeltünk. Kellemesen telt el a délután. 
A negyedikes angolt tanuló gyerekek két csoportban versenyeztek. A 4. f osztály tanulói első osztálytól tanulnak angolt, így ők külön versenyeztek. A 23 versenyző tanuló az eddig megszerzett idegen nyelvi tudását mérethette meg a versenyen.
 
 
Hajdúsámson, 2014. május 14.
Éles Piroska, Szilágyi Erzsébet